3 mei 2018

De energietransitie in versnelling op Terschelling

Aankomende zaterdag is de feestelijke opening van het allereerste zonnepark van Terschelling: zonnepark Hee.

Met 1500 zonnepanelen voorziet dit park straks 120 huishoudens van goeie energie. De drijvende kracht achter dit zonnepark is Terschelling Energie. Een coöperatie met vijf enthousiaste, volhardende bestuursleden die twee jaar lang bezig zijn geweest met het voorbereiden, plannen, financieren en bouwen van dit lokale zonnepark. We vroegen bestuursleden Dirk-Jan en Jelle wat dit zonnepark betekent voor Terschelling, waarom juist dit zonnepark zo bijzonder is voor de lokale gemeenschap én hoe dit proces in zijn werk is gegaan.

gemiddelde leestijd: 5 minuten

Coöperatie

In februari 2015 werd Terschelling Energie als coöperatie opgericht. Een initiatief vanuit eilandbewoners om de energievoorziening op het eiland duurzamer en bewuster te maken. ‘Juist op de waddeneilanden is klimaatverandering zo voelbaar. De stijgende zeespiegel en bodemdaling maken ons bewust dat het nu tijd is voor actie. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze kinderen en de daaropvolgende generatie.’

Dat er animo is voor groene energie op het eiland, bleek ook uit de eerste activatie. Terschelling Energie gaf eilanders de mogelijkheid om goeie energie af te nemen van de windmolens van Xander en de Fisker, via het platform Vandebron. De vraag die toen veelvuldig werd gesteld was: ‘Waarom kunnen we niet energie afnemen van ons eigen eiland?’. Tijd voor actie dus.

Energietransitie van onderop

Nu, twee jaar later, is het zover: een zonnepark met 1500 panelen, goed voor 120 huishoudens aan goeie energie. Deze panelen liggen deels op de daken van een bedrijventerrein, deels op een stuk braakliggende grond. In tegenstelling tot Ameland, heeft de gemeente op Terschelling weinig eigen grond, waardoor het lastig is om op dit moment nog meer zonneparken te realiseren. ‘Maar met dit zonnepark brengen we de energie écht dichtbij en hopen we bewustzijn onder alle bewoners te creëren’, aldus Dirk-Jan.

Duurzame voorlopers

Terschelling heeft een duidelijk doelstelling: in 2030 wil het eiland volledig energieneutraal zijn. ‘Hierin lopen we voor op de doelstellingen van de provincie en op die van de rest van Nederland. We willen niet afhankelijk zijn van grote bedrijven en overheid. We zijn een onafhankelijk eiland en willen de touwtjes zelf in handen hebben’, aldus Dirk-Jan.

Jelle vult aan: ‘We willen een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland. Veel dingen kunnen lokaal worden geproduceerd, dus ook energie. Laten we klein beginnen. Elk huishouden dat overstapt op goeie energie is het begin van iets goeds’.

Toekomstplannen

Terschelling Energie verwacht binnen een maand het zonnepark uit te verkopen. Het liefst natuurlijk aan bewoners van Terschelling. Maar klaar is de coöperatie dan zeker niet. ‘We gaan door, want we hebben nog enorm veel plannen. We willen het zonnepark uitbreiden, kleine windmolens van 10 meter hoog plaatsen en een warmtenet realiseren, waardoor we warmte vanuit zee kunnen opvangen. Dit alles om zo snel mogelijk een energieneutraal eiland te realiseren, en vervolgens een zelfvoorzienend eiland’, aldus de heren.

De bussen op Terschelling rijden al elektrisch en ook de post wordt elektrisch rondgebracht door PostNL. En hee, het zou natuurlijk te gek zijn als dat zometeen rechtstreeks gerealiseerd kan worden door het zonnepark!

Ben je aanstaande zaterdag op Terschelling? Kom dan gezellig langs bij Zonnepark Hee. Het wordt feestelijk geopend om 15:00 uur door burgemeester Bert Wassink, Jelle, Dirk-Jan en de rest van Terschelling Energie.

Adres: 

Hee 6a, 8882 HC Terschelling Hee

Geschreven door Isabelle Cannoo

Isabelle Cannoo is Brand Manager bij Vandebron en zet zich dagelijks in om de wereld een stukje mooier te maken.

Deel dit artikel
Tags
Zonne-energie