Energieneutraal wonen in de stad: de Groene Mient

De Groene Mient is een gasloze, energieneutrale woonwijk in de Den Haag die door de bewoners zelf werd gerealiseerd. Wij kregen er een rondleiding van Loe, een van de gelukkige bewoners.

De Groene Mient is een gasloze, energieneutrale woonwijk in de Den Haag die door de bewoners zelf werd gerealiseerd. Van dat soort initiatieven worden we bij Vandebron altijd nieuwsgierig én enthousiast, en dus vroegen we of we een keer mochten langskomen. Dat mocht. Op een donderdagochtend bellen we daarom aan bij tevreden bewoner Loe, die zo vriendelijk is ons te woord te staan en rond te leiden. In zijn woonkamer, vanuit waar we door een enorme glazen pui de weelderige binnentuin kunnen zien, vertelt hij ons met een kop thee over het is om te wonen in de Groene Mient, de belangrijkste uitgangspunten en hoe die zich manifesteren: sociale diversiteit, samenleven in verbondenheid, ecologisch verantwoord wonen op een betaalbare, toegankelijke en flexibele manier.

Appartementen en eengezinswoningen

De wijk werd gerealiseerd door de bewoners zelf en bestaat uit 33 woningen gelegen rondom een grote gemeenschappelijke achtertuin. De woningen variëren van appartementen bestaande uit een of twee verdiepingen tot grotere eengezinswoningen. En de bewoners ervan zijn net zo divers: van jonge gezinnen met kleine kinderen tot oudere echtparen. Elk huis heeft een eigen buitenruimte - een dakterras, balkon of tuintje - maar zónder omheining, ter bevordering van het gemeenschapsgevoel. De privétuinen gaan dus naadloos over in de grote tuin. Of ‘mient’, in dit geval, wat een oud Nederlands woord is en zoiets betekent als ‘gemeenschappelijke weide’.

Permacultuur op de plek van het oude Maris College

De tuin, vroeger de plek waar het Maris College stond, is aangelegd volgens de principes van permacultuur, een ontwerpfilosofie waarbij wordt uitgegaan van een goede aansluiting op de natuur met als belangrijkste principes de zorg voor de aarde, de zorg voor de mensen en het delen in de overvloed. In de tuin staan fruitbomen, er wordt op verschillende plekken regenwater opgevangen en er zijn compostmolens aangeschaft om gft-afval tot compost te kunnen verwerken. De grote boom die altijd op het schoolplein stond is behouden, eronder staat nu een grote tafel waaraan samen kan worden gegeten - na een dag werken in de tuin, bijvoorbeeld. Er spelen kinderen, er staat een kippenhok. De ‘Mienters’ zijn bovendien hard bezig eigenhandig een speeltuin en een gemeenschappelijke ruimte te realiseren in de tuin, die gebruikt kan worden voor diners, verjaardagen en andere feestdagen of evenementen.

Zonnepanelen en warmtepompen

Loe wijst naar boven: ‘Op de daken van de Groene Mient liggen 400 zonnepanelen.’ Samen met warmtepompen, zonnecollectoren en warmte-terugwin-installaties wekt de wijk zo jaarlijks evenveel energie op als ze verbruiken. Energieneutraal, dus. De huizen zijn niet aangesloten op het gasnet en op de gemeenschappelijke parkeerplaats staat een laadpaal voor elektrische auto’s.

‘We zijn geen gesloten commune of zoiets, gewoon mensen die een aantal idealen delen’, vertelt Loe. ‘En dat werkt tot nu toe heel goed. Iedereen werkt om de beurt in de tuin of aan de gemeenschappelijke ruimte. Dat laatste doe ik trouwens minder, daar ben ik niet handig genoeg voor’, lacht hij. ‘We hebben een WhatsApp-groep met de hele Groene Mient om elkaar op de hoogte te houden van ontwikkelingen of om te vragen wie de pers kan opvangen als die langskomt - we krijgen best veel media-aandacht. Maar de groep wordt steeds vaker gebruikt voor andere zaken - om te vragen of er iemand even kan oppassen, bijvoorbeeld, of of iemand een auto te leen heeft.’

Toen het plan voor de Groene Mient rond was, bleek het begrijpelijkerwijs niet lastig de wijk vol te krijgen. Nu is er een wachtlijst met gegadigden voor als er een huis of appartement vrijkomt, ‘maar ik denk dat voorlopig niemand hier weggaat’, aldus Loe.

The Chocolate Shop

Er wacht ons nog een leuke verrassing als we weer koers willen zetten richting het station: op de hoekje van de Groene Mient zit The Chocolate Shop, een chocolade- en cadeauwinkeltje dat wordt gerund door bewoner Raymond en zijn vrouw. We mogen van alles proeven terwijl Raymond enthousiast vertelt over zijn winkel en het ontstaan ervan: hij runde eerst een webshop, maar chocola moet je nu eenmaal proeven voordat je het koopt, en dus besloten ze een deel van hun begane grond leeg te ruimen om er een heuse chocoladewinkel van te maken. We vertrekken met een paar prachtige fair trade chocolades in museumwaardige verpakkingen.

Wonen in een groene, energieneutrale en hechte woongemeenschap met een buurman met een chocoladewinkel - wij kunnen ons geen mooiere toekomst voorstellen.

Geschreven door Claire van de Graaff

Claire is voormalig copywriter en eindredacteur bij Vandebron en houdt naast van schrijven enorm van koken. En eten.

Deel dit artikel