Energiebelasting vanaf 2018 fors omhoog

Vanaf 2018 gaat de energiebelasting omhoog met gemiddeld 130 euro per huishouden. We leggen uit waardoor die stijging wordt veroorzaakt.

Het is al een tijd bekend, maar we wilden het regeerakkoord afwachten om de juiste informatie te kunnen geven. De energiebelasting gaat vanaf 1 januari 2018 omhoog. En niet een beetje: de stijging houdt een kostenverhoging van 130 euro voor een gemiddeld huishouden in. Hieronder vertellen we je meer over de overheidsheffingen, de reden dat je energiebelasting moet betalen én geven we je de rekensom van de verhoging per 2018.

Gemiddelde leestijd: 4 minuten.

Overheidsheffingen: energiebelasting en ODE

Allereerst is het goed om nog kort voor je op een rij te zetten hoe je energierekening er bij Vandebron uit ziet. Je betaalt elke maand:

  • Kosten hoeveelheid verbruik gas/elektriciteit

  • Overheidsheffingen: energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE)

  • Vermindering energiebelasting

  • Regiotoeslag gas

  • Netbeheerkosten (de kosten die je netbeheerder doorberekent)

  • 21% BTW

  • Vaste leveringskosten Vandebron (ook wel vastrecht genoemd)

Over zowel elektriciteit als gas wordt energiebelasting gerekend. Omdat de overheid energie als basisbehoefte ziet, is een deel van de energierekening onbelast en ontvang je een vermindering over deze energiebelasting (voorheen heette dit heffingskorting). De vermindering energiebelasting wordt landelijke vastgesteld en is bij elke energieleverancier hetzelfde.

Verder rekent de overheid sinds 1 januari 2013 een heffing voor Opslag Duurzame Energie, oftewel: ODE. Deze heffing is ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren. De heffing voor ODE geldt voor iedereen, ook als je aangesloten bent bij een duurzame energieleverancier. In een volgend blog gaan we hier verder op in.

Waarom heft de overheid belasting over energieverbruik?

Omdat de overheid graag wil dat we in Nederland allemaal efficiënt omgaan met energie, wordt er sinds 1996 energiebelasting gevraagd van iedereen die energie van het net haalt. Hoe meer je verbruikt, hoe hoger de belasting. En daarmee wil de overheid bewustzijn creëren en het besparen op energie stimuleren.

De energiebelasting in 2018

Je zult het misschien al gehoord hebben: in 2018 stijgt de energiebelasting gemiddeld met 130 euro per jaar, per huishouden. Dat is niet mis. Helemaal als je in de komende maanden je verlengaanbod of je eindafrekening ontvangt, zou het een reden voor je kunnen zijn om te gaan denken aan overstappen naar een andere energieleverancier. Maar in dit geval heeft het niet veel zin. De stijging geldt namelijk voor alle energiemaatschappijen.

In het regeerakkoord staat dat de energiebelasting op stroom met 0,87 cent per kilowattuur wordt verlaagd. Maar per m3 gas gaat de belasting met 3,63 cent omhoog. Verder gaat de jaarlijkse vermindering energiebelasting naar beneden van 373 naar 311 euro en wordt de ODE verhoogd met 45 euro per jaar.

Voor een huishouden dat rond de 3.500 kilowattuur stroom en 1.500 m3 gas verbruikt per jaar, betekent dat een verlaging op de belasting op stroom van 30 euro, maar een verhoging op de belasting op gas van 54 euro. Door de verlaging van de vermindering energiebelasting van 62 euro, betekent dit een stijging in energiekosten van 130 euro per jaar.

Goeie energie Vandebron

Als je voor Vandebron kiest, weet je zeker dat je geld direct bij een lokale, schone energiebron terechtkomt. We maken geen winst op je stroomverbruik. Het enige dat wij nodig hebben is een laag, maandelijks abonnementsbedrag. Bovendien weet je zeker dat je geld goed terecht komt en ben je net zo zeker van energie als bij een traditionele energieleverancier. Jij bepaalt dus of je een energiebron bij jou in de buurt helpt om meer te investeren in duurzame energie, óf dat je een energiebedrijf meer winst laat maken op je stroomverbruik. Makkelijke keuze, toch?

Geschreven door Jacqueline de Vent Escalante

Jacqueline de Vent Escalante, voormalig copywriter bij Vandebron

Deel dit artikel