2 maart 2020
De elektrische auto: ontwikkelingen en trends
Autofanaat en bandenspecialist Richard blikt terug op 2019 en bekijkt de vooruitzichten voor 2020.
Als we terugkijken naar afgelopen jaar, werd al in de eerste maanden duidelijk dat de opmars van de elektrische auto niet meer te stoppen is. Wat bleek: de elektrische auto werd in de eerste drie kwartalen van 2019 de meest verkochte auto. De titel kwam op naam te staan van Tesla Model 3, die als elektrische middenklasser de touwtjes stevig in handen had. In de maand september kende dit model een marktaandeel van net geen 16%. Daarmee liet Tesla zelfs de grootste namen, zoals Volkswagen, Ford en modellen van autoproducent PSA (zoals Citroen, Peugeot en Opel), achter zich.
Succesvol 2019
In 2018 werden iets meer dan 13.000 elektrische auto’s verkocht. Alle experts voorspelden direct dat de cijfers voor 2019 hoger uit zouden vallen. En daar was weinig aan gelogen. Al in september 2019 brak de teller bijna door de 30.000 nieuwe exemplaren, waarmee de verkoop in negen maanden nagenoeg verdrievoudigd was in vergelijking met het jaar ervoor.
Kijken we naar de cijfers over het hele jaar, dan zien we dat de teller nóg harder is gegaan. En dat heeft alles te maken met de maand december. Niet vanwege feestdagen, het wegschrijven van winst of gulle gevers, maar de veranderende bijtelling en het aanbod aan auto’s.
Wacht even, hoe zit dat precies?
In 2020 betaalt de elektrische rijder geen aanschafbelasting op de elektrische auto en geen wegenbelasting. Maar de bijtelling voor de zakelijke rijder gaat wel omhoog, van 4 naar 8 procent. Wie in 2019 twijfelde over de aankoop van een elektrische auto voor de zaak, wist dat het noodzaak was om de aankoop voor het eind van het jaar te doen. Sinds januari 2020 geldt namelijk de nieuwe, hogere bijtelling.
Nu is dat niet de enige reden geweest voor de enorme klapper aan het einde van het jaar. Gedurende 2019 hadden verschillende autofabrikanten leveringsproblemen; vooral Tesla, Nissan en Audi. Dit veranderde in december. Tesla wist ineens 12.000 modellen te produceren en ook andere autofabrikanten kregen de auto’s bij de dealers. Zo konden de consument en zakelijke klant nog snel overgaan op elektrisch rijden.
Drie belangrijke trends voor 2020
Dat de elektrische auto in 2019 een groot succes was, kunnen we zien aan de statistieken. Maar of dit succes ook doorzet in 2020, hangt af van het aanbod van elektrische auto’s en de ontwikkelingen van bepaalde trends. Het aankomende jaar zijn daarom de volgende trends van groot belang:
Lagere instapdrempel voor de consument;
Duurzaamheid;
Verbeterde bedrijfsvoering en productie-manieren.
Lagere instapdrempel voor de consument
Laten we beginnen met het eerste punt: de elektrische auto is prijzig. Zeker wanneer je kijkt naar een nieuwe Tesla, die zonder opties makkelijk boven de € 50.000,- komt te liggen. Ook andere modellen zijn aan de prijs. Maar dat gaat veranderen. Althans, deels; van Tesla hoeven we geen kortingen of instapmodellen te verwachten.
Onder andere de Peugeot e-208 en de nieuwe Golf zullen in 2020 de markt overnemen. Zij worden lager in de markt gezet zodat de goedkoopste modellen rond de € 32.000,- uitkomen, uiteraard zonder uitgebreid optiepakket. Daarnaast heeft Europa al twee prijsvechters met de Citroën C-Zéro en de Renault Zoe, maar deze compacte auto’s zijn niet voor iedereen een ideale oplossing. De Volkswagen ID.3 (eind 2020) en Volvo XC40 Recharge (ergens in 2020) zijn ruimere modellen tegen een lagere instapprijs, waar naar verwachting meer mensen warm voor zullen lopen.
Hoewel verwacht werd dat de tweedehandsmarkt een grote impact zou hebben in 2020, is het nu nog maar de vraag of dat ook echt zo zal zijn. De gemiddelde automobilist let met name op twee dingen: de prijs en de actieradius. En daar komen de nieuwe modellen goed uit de verf. Een gemiddelde actieradius van 400 kilometer (de oudere modellen komen niet verder dan 150 kilometer) op een volgeladen batterij is meer dan genoeg om naar en van het werk te gaan. Grote kans dus dat de consument zich vooral richt op de nieuwere modellen.
Duurzaamheid binnen de auto-industrie
Ook op het gebied van duurzaamheid innoveert de auto-industrie volop. Bij Volvo zie je bijvoorbeeld duidelijk dat de CO₂-uitstoot van de auto’s teruggedrongen wordt, maar dat ze tevens bezig zijn met het zoeken naar een duurzamere manier van werken. Concrete voorbeelden zijn hergebruik van materiaal en inzet van energie uit hernieuwbare bronnen. Mooi om te zien dat er niet alleen milieuvriendelijkere auto's op de markt komen, maar dat autofabrikanten het productieproces ook verduurzamen.
Kijken we naar hoe duurzaam een elektrische auto zelf is, dan zien we een tweeledig beeld. Wanneer een elektrische auto op grijze stroom rijdt, dan is dit nog steeds beter voor het milieu dan een auto met verbrandingsmotor. Maar in het beste geval is de auto natuurlijk geladen met groene stroom. Op dat moment is de CO₂-uitstoot per kilometer immers nul. Daarnaast zijn er ook andere opties om duurzamer te laden. Bijvoorbeeld met ‘Slim laden’ van Vandebron. Hierbij worden vraag en het aanbod van elektriciteit met elkaar vergeleken en beter in balans gebracht. Daardoor zijn elektrische auto’s niet onnodig aan het elektriciteitsnet aangesloten en gaat het overladen tegen.
Duurzame productie
Hoe zit het dan met de milieu-impact van de productie, bijvoorbeeld van accupakketten? Volgens het TNO valt dat erg mee. Het gaat namelijk ‘slechts’ om 9 ton en dat is goedgemaakt met 40.000 kilometer. Daarna is de elektrische auto véél duurzamer per kilometer dan een auto met verbrandingsmotor. Dit geldt alleen voor de elektrische auto die groen geladen is. Maar met de doelstelling om 70% van alle stroom groen te hebben in 2030, lijkt dat weinig problemen op te leveren op termijn.
Daarnaast wordt er gekeken naar een oplossing voor de accu’s die uit de elektrische auto komen. Op dit moment worden zij ingezet om een megabatterij te maken, waarmee opgewekte groene stroom opgeslagen kan worden. Dit in combinatie met Slim laden kan ervoor zorgen dat vele elektrische auto’s op groene stroom kunnen rijden.
Het blijft echter bescheiden
Eind 2019 reden 84.000 elektrische modellen in Nederland. De BOVAG rekent op een toename van 40.000 modellen in 2020, waarmee het totaal rond de 125.000 moet komen eind dit jaar. Dat lijkt een mooi aantal, maar in realiteit is het nog bescheiden; in totaal staan volgens het CBS 8,5 miljoen voertuigen geregistreerd in Nederland.
Het mag echter duidelijk zijn dat elektrisch rijden in de lift zit. Er komen meer uiteenlopende modellen op de markt, het aantal laadpalen in Nederland neemt toe en de aanschafprijzen zijn straks wat lager dan nu het geval is. Met de huidige trends op het gebied van duurzaamheid, de actieradius en het verwerken van de gebruikte accu’s, lijkt de weg in 2020 helemaal vrij te zijn voor een echte doorbraak van de elektrische auto.
Ben jij een (toekomstige) elektrische rijder? Bekijk dan hier ons aanbod met elektrisch rijden-diensten zoals een laadpas, laadpaal of Slim laden.
Tags
Elektrisch rijdenKennisbankSlim ladenTechGerelateerde artikelen
Via ons blog houden we je op de hoogte van alle ins en outs op het gebied van goeie energie.