Een kijkje in de windmolen van Pieter Beije

In het laatste weekend van februari ben ik, samen met een aantal nieuwe klanten, langs geweest bij mijn energiebron: boer Pieter Beije.

In het laatste weekend van februari ben ik, samen met een aantal nieuwe klanten, langs geweest bij mijn energiebron: boer Pieter Beije. Samen met zijn vrouw en kinderen woont hij in de Flevolandse polder tussen Lelystad en Harderwijk. En hoe leuk is het dat je naast het kiezen van je eigen energiebron, ook echt langs kunt gaan bij de boerderij om de windmolen van binnen te bekijken?

Ik verheugde me dan ook echt op mijn ontmoeting met Pieter. Hij is niet alleen agrariër en windboer, maar ook de originele Nederlandse importeur van de biertafel. Je weet wel, die tafels waar zo’n beetje iedereen aan zit bij elk schuur-, studie- of oktoberfeest. Pieter maakt van het leven gewoon een beetje een feestje, denk ik zo. 

Met z'n allen in de aanhangwagen 

De ochtend begon rustig, met een lekker kopje koffie in het vroege lentezonnetje. Pieter stond met Vandebronners Laura en Maartje de klanten op te wachten, die langzaam binnendruppelden. Het werd steeds drukker en gezelliger en toen we allemaal onze dagelijks aanbevolen hoeveelheid cafeïne binnen hadden, was het tijd voor de rondleiding in de windmolen!   

Goed, de windmolens staan best een stuk verderop en de groep stond op het punt de wandeling in te zetten. Maar op dat moment kwam Pieter met de Pieter Beije-tourwagen aanrijden. In een aanhangwagen achter zijn pick-up truck, had hij speciaal voor de gelegenheid drie rijen met banken gebouwd.

We reden in rustig tempo naar zijn molens. Als je uit de stad komt, is het landelijke briesje gecombineerd met een warm zonnetje altijd een cadeautje! Aangekomen bij de molen vertelde Pieter in geuren en kleuren over de windmolens. Zijn twee molens produceren samen genoeg energie voor zo’n 1500 huishoudens. We konden vanaf beneden naar boven kijken. Een oneindige hoogte, leek het wel! Pieter’s enthousiasme werkt aanstekelijk en hij geniet overduidelijk van zijn werk en zijn duurzame missie.

Goeie energie van mijn energiebron

Terug op het erf kletsten we nog even bij met Pieter. Hij raakte niet uitgepraat over zijn windmolens en de geschiedenis erachter. De klanten die er waren, schroomden ook niet om hem van alles te vragen en zelfs een biertafel voor thuis op de kop te tikken.

Er zit echt een persoon achter de energie en dat maakt het voor mij een stuk tastbaarder. Pieter is een sympathieke en oprechte man, met een gevoel voor ondernemerschap én de natuur. Van zo’n energiebron krijg je niets anders dan goeie energie.

P.S. Ook goeie energie krijgen van je energiebron? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en hou dit blog in de gaten. In de komende maanden organiseren we door het hele land meer evenementen!

Geschreven door Jacqueline de Vent Escalante

Jacqueline de Vent Escalante, voormalig copywriter bij Vandebron

Deel dit artikel