Earth Overshoot Day viel al op 1 augustus

Misschien zag je het al voorbij komen: 1 augustus was het Earth Overshoot Day 2018. Een internationale feestdag? Niet bepaald.

Het klinkt als een iets om te vieren, met een parade en een hoop confetti. Misschien iets met voetbal? Was het maar zo. Het is een minder heuglijke aangelegenheid dan je in eerste instantie zou denken. Earth Overshoot Day is namelijk de dag waarop we met zijn allen meer van de aarde hebben verbruikt dan zij in een jaar kan aanvullen.

gemiddelde leestijd: 4 minuten

Dat klinkt misschien ietwat ingewikkeld. Laten we daarom een voorbeeld gebruiken om het uit te leggen.

Een jaarvoorraad aarde

Stel: elke maandag krijg je een voedselpakket. Als je elke dag alleen eet wat je nodig hebt, is er precies genoeg eten voor de rest van de week. Eet je twee keer zo veel als je nodig hebt, dan doe je slechts drie en een halve dag met het pakket. Dat kan op zijn zachtst gezegd problemen opleveren.

Dat is wat wij op dit moment met de aarde doen: we verbruiken grondstoffen sneller dan ze weer aangevuld kunnen worden - als dat überhaupt al mogelijk is. In zeven maanden tijd verbruikten we onze jaarvoorraad. En ja, dat kan op zijn zachtst gezegd problemen opleveren.

Van april tot eind december

Nog nooit eerder viel Earth Overshoot Day zo vroeg als dit jaar. Sterker nog: op de website van Earth Overshoot Day kun je zien wanneer welk land zijn jaarvoorraad heeft verbruikt. De Nederlandse Overshoot Day viel op - hou je vast - 14 april. In 3,5 maand joegen we onze voorraad erdoorheen. Het is dankzij landen als Marokko en Vietnam (respectievelijk 17 en 21 december) dat het gemiddelde van alle landen ter wereld ‘pas’ op 1 augustus ligt.

Earth Overshoot Day is bedoeld om bewustzijn te creëren voor de manier waarop we leven en de aarde gebruiken - of misbruiken, zo je wilt. Maar bewustzijn creëren is niet genoeg, er moet ook naar gehandeld worden. Daarom is de hashtag #MoveTheDate in het leven geroepen: laten we samen proberen de datum van Earth Overshoot Day 2019 zo ver mogelijk te verschuiven!

Persoonlijke Overshoot Day

Op de website van Earth Overshoot Day kun je berekenen op welke datum jouw persoonlijke Overshoot Day valt. Spoiler: vroeger dan je denkt, tenzij je in een zelfvoorzienend hutje op de hei woont. (Als dat zo is: niets dan lof van onze kant!) Je vindt er ook tips over hoe je je persoonlijke datum kunt verschuiven. Meer lezen?

Goed nieuws in klimaatland: China haalde klimaatdoelen 3 jaar te vroeg Het Deense eiland Samsø is zelfvoorzienend in water en energie Dit staat er in het Nederlandse Klimaatakkoord

Geschreven door Claire van de Graaff

Claire is voormalig copywriter en eindredacteur bij Vandebron en houdt naast van schrijven enorm van koken. En eten.

Deel dit artikel