Drie keer nieuwe goeie energie Vandebron

We hebben een geweldige maand bij Vandebron! Deze maand mogen we namelijk maar liefst drie nieuwe producenten verwelkomen op ons platform. En dat betekent een grote portie nieuwe goeie energie waaruit jij kunt kiezen.

We stellen ze hieronder graag aan jullie voor.

De familie Schieman: alles volgens de natuurlijke kringloop

Martijn en Monique hebben een biodynamisch akkerbouwbedrijf, waar ze allerlei gewassen telen. Van spinazie tot bloemkolen, van tuinbonen tot spelt. Langs het land zijn paddenpoelen en groen aangelegd, om de biodiversiteit te vergroten. De vele insecten en de bijen in de bijenkasten zorgen ook voor een goede bestuiving van alle gewassen. De zoogkoeien in stal maken het bedrijf compleet en leveren goede mest, die belangrijk is voor een vruchtbare bodem. ‘Zo proberen we de cirkel rond te krijgen en zo veel mogelijk zelf te doen, op een biologische manier’, aldus Martijn.

Als Brabantse jongen van vijftien kwam Martijn naar de Flevopolder om daar zijn opleiding te volgen. Hij kon werken op De Zonneboog, die hij en Monique later overnamen. In de schuren worden in de wintermaanden de verschillende producten die verbouwd worden opgeslagen en gesorteerd, om vervolgens klaar te maken voor de verkoop. De nieuwste aanwinst is de speltpellerij. Hier wordt de spelt ontdaan van zijn jasje, zodat het direct door kan naar de graanmolen. Met de komst van de windmolen is de kringloop compleet. Ze wekken goeie energie op voor zichzelf, maar ook voor 295 huishoudens.

Klik hier voor goeie energie van de familie Schieman

De familie De Haan: een tunnel naar het weiland

In het Zuid-Friese Oosterzee staat het bedrijf van de familie De Haan. Ze wonen daar samen met hun hond én Spekkie het hangbuikzwijntje. Naast de melkveehouderij heeft de familie ook een aantal akkers om voer voor de koeien op te laten groeien. En sinds dit jaar liggen op de daken van de stallen ook nog 1600 zonnepanelen.

Het boerenbedrijf van Dick de Haan is al drie generaties in de familie. En daar stopt de stamboom niet, want de vierde generatie werkt ook al mee. In de toekomst neemt zoon Piet de melkveehouderij over. Er wonen 400 koeien en de weilanden staan vol met maïs en gras voor het voer. En als de koeien naar buiten gaan, gebeurt dat via een heuse tunnel. ‘Zo gaan ze niet over het voederpad en blijft dat schoon’, vertelt Dick.

Klik hier voor goeie energie van de familie De Haan

De familie Van der Linden: natuurlijk boeren in een kwelpolder

De biologische natuurboerderij van de familie Van der Linden - Tienhoven staat middenin het natuurgebied de Bethunepolder boven het dorp Maarssen. Willem wilde al sinds de kleuterklas boer worden. Hij begon uit het niets met een paar kalfjes en heeft nu 200 koeien van een Oudhollands ras. En daar blijft het niet bij, want op de daken van van de stallen liggen [aantal] zonnepanelen, die genoeg goeie energie opwekken voor 80 huishoudens.

Het gebied waar de melkveehouderij van Willem en zijn familie staat, is een kwelpolder. Dat houdt in dat het grondwater naar boven komt in plaats van door de grond naar beneden. Als het water boven komt is het vijftig jaar oud en heel zuiver. Verder is het water van een constante temperatuur, dus in de winter warm en in de zomer koud. In de winter bevriest het water dus ook niet. Dit betekende dat tijdens de Elfstedentocht in 1997, toen heel Nederland bevroren was, er bij de boerderij van Willem geen ijs op de sloten lag. Doordat de omstandigheden zo goed zijn, is het ook een toevluchtsoord voor vogels: een grote hobby van Willem. Specifiek de beschermde Grutto, waar hij zich sterk voor inzet.

Klik hier voor goeie energie van de familie Van der Linden

Ook goeie energie van één van deze drie families?

Wees er dan snel bij! Misschien krijg jij dan binnenkort ook goeie energie van je eigen energiebron.

Geschreven door Jacqueline de Vent Escalante

Jacqueline de Vent Escalante, voormalig copywriter bij Vandebron

Deel dit artikel
Tags
Goeie energie