De wereld redden moet wel een beetje leuk zijn hoor

Er zijn zoveel slechte dingen te noemen: ‘dit is slecht’ en ‘dat is nog veel slechter’. Maar moeten we daarmee anderen overhalen om voor het duurzame te kiezen?

Ook het team achter Vandebron liep zondag mee met de People’s Climate March, in Amsterdam, want we houden wel van wat gezelligheid. Izaline Calister zong fantastisch en we hebben gelachen om het houthakkerslied van Freek de Jonge. Jan Rotmans was inspirerend en het was mooi om te zien dat zoveel mensen zich inzetten voor een beter klimaat. Dat doen wij namelijk ook – alleen dan niet met spandoeken, maar met boeren met windmolens, biovergisters of zonnepanelen.

Slecht, slechter, slechtst

De wereld redden moet namelijk leuk zijn, vinden wij. Er zijn zoveel slechte dingen te noemen: ‘dit is slecht’ en ‘dat is nog veel slechter’. Maar moeten we daarmee anderen overhalen om voor het duurzame te kiezen? Zoiets van ‘dat is slecht, dus dit blijft over’?

Wij denken van niet. We kunnen toch uitgaan van het mooie en dat benoemen? Daar krijg wij in ieder geval energie van. Schone lucht, schone oceanen, meer banen, gezonde mensen en biodiversiteit. Als we laten zien hoe mooi energie uit de wind en de zon is, hoeven we het niet meer uit de grond te halen, toch?

De cake van Karin Kadijk

Als een vriend, kennis of wildvreemde ons vraagt naar stroom van de boer, hebben we het heus niet over de concentratie CO2 in onze atmosfeer. We praten ook niet door een megafoon of middels spandoeken, maar gewoon met elkaar, over bijvoorbeeld de coole snor van Peter van Roij, of over hoe aardig Gerard en Monique zijn. Dat Jaap en Feikje schapen hebben en over hoe lekker de cake van Karin Kadijk was op de open dag in Middenmeer. Hoe leuk is dat?

We verbeteren de wereld, en we mogen ook nog eens cake eten. Yiha!

Geschreven door Jaap Grolleman

Jaap is voormalig copywriter bij Vandebron en verhuisde voor de liefde naar Shanghai.

Deel dit artikel