9 januari 2018

De toekomst van elektrisch rijden

2017 was een jaar waarin we ons klaarmaakten voor de groeispurt van elektrisch vervoer, zowel bij de overheid en autofabrikanten als bij Vandebron. Want de wereld van elektrisch rijden is in beweging en Vandebron rijdt met trots voorop.

In dit blog geven we je een kijkje in de huidige staat en verwachte ontwikkelingen rondom elektrisch rijden. Voordat we dat doen, blikken we even terug op het jaar 2017. Een jaar waarin we ons klaarmaakten voor de groeispurt van elektrisch vervoer, zowel bij de overheid, autofabrikanten als bij Vandebron.

gemiddelde leestijd: 7 minuten

Schoner rijden

Elektrisch rijden biedt ons een schoner alternatief voor dagelijks vervoer. Zoals je wellicht wel weet, is rijden op fossiele brandstoffen (benzine en diesel) erg vervuilend en een grote boetedoener in het klimaatprobleem. Elektrisch rijden is een stuk minder milieubelastend, zeker wanneer het elektrisch rijden met groene energie betreft. Er zijn drie verschillende vormen van elektrisch vervoer:

  1. Volledig elektrische auto’s

  2. Plug-in hybrides, dat zijn auto's die zowel op elektriciteit als fossiele brandstof kunnen rijden en opgeladen kunnen worden aan het stroomnet

  3. Hybride auto's, auto's waarbij de energie die ontstaat tijdens het remmen wordt omgezet in elektriciteit om daarmee duurzamer te kunnen rijden

Goedkoper rijden

Los van dat elektrisch rijden gunstiger is voor het milieu, kan het op termijn ook flink schelen in kosten. Je bespaart op brandstofkosten en naar verwachting op termijn ook op de aankoopprijs van een nieuwe auto. Daarnaast zijn de kosten voor het onderhoud van een elektrisch voertuig gemiddeld lager dan die van een vergelijkbaar model op benzine of diesel. Elektrisch rijden is vrijwel geluidloos, waardoor er minder overlast wordt veroorzaakt. Genoeg redenen dus voor de overheid om elektrisch rijden te stimuleren. Dit doet zij door het fiscale voordeel te vergroten. Momenteel op vier verschillende manieren:

  1. Gunstige bijtelling

  2. Geen of lagere aanschafbelasting

  3. Geen of lagere wegenbelasting

  4. Lager belastingtarief publieke laadpalen

Innovatief rijden

De prijzen van elektrische auto’s zijn flink aan het dalen, waardoor elektrisch rijden voor steeds meer mensen toegankelijk wordt. Toch zijn elektrisch aangedreven auto’s gemiddeld nog altijd kostbaarder in aanschaf dan vergelijkbare modellen die rijden op diesel of benzine. Nu de vraag naar elektrisch vervoer stijgt en de technologie zich snel ontwikkelt, wordt verwacht dat de aanschafprijs van elektrische auto’s geleidelijk aan zal dalen en uiteindelijk lager zal uitvallen dan de aankoopprijs van een reguliere auto.

In de tussentijd zitten autofabrikanten niet stil. Er wordt druk gesleuteld aan de technologie, waardoor accu’s steeds goedkoper worden en nieuwe modellen een groter bereik hebben. Vrij vertaald betekent dat betaalbaardere auto’s, die steeds meer kilometers kunnen rijden op één laadsessie. Veel automerken spreken met trots hun elektrische ambities uit. Zo brengt Tesla in 2018 een betaalbaardere variant van Model 3 op de markt en komt Volkswagen met een goedkoper broertje van de populaire e-Golf. BMW wil in 2019 een half miljoen elektrische auto’s verkopen (in 2017 waren dat er 100.000) en in 2025 twaalf verschillende, volledig elektrisch aangedreven modellen aanbieden. Toyota en Lexus produceren vanaf 2025 elk model ook als plug-in hybride of elektrisch. Volkswagen doet vanaf 2030 hetzelfde en Mercedez-Benz gaat dit al vanaf 2022 doen. Maar, baas boven baas. Zweedse autofabrikant Volvo maakte bekend vanaf 2019 alleen nog maar auto's te produceren met een elektromotor! Jaguar Land Rover heeft vanaf 2020 hetzelfde plan voor ogen.

Groen rijden

Allemaal spannende ontwikkelingen dus, waar Vandebron niet in achterblijft. In september vorig jaar hebben we onze diensten gelanceerd om elektrisch te kunnen rijden met Vandebron. We gaven een presentatie en schreven een blog om uit te leggen waarom het logisch is dat we ons als energieleverancier ook op de markt van elektrisch rijden begeven. De diensten die we momenteel aanbieden zijn een laadpas, een laadpaal, een app en de mogelijkheid om slim te laden. Slim laden is een toepassing van blockchain technologie, waardoor de batterij in je elektrische auto bijdraagt aan het balanceren van het energienet. Vorige maand startten we met deze technologie een pilot en ging er een vernieuwde versie van de app live waarin een koppeling is gemaakt met Parkmobile. Zo kun je in één handeling betalen voor zowel laden als parkeren.

Onze elektrische plannen voor 2018

Dit jaar gaan we druk aan de slag met het doorontwikkelen van onze diensten. Vanaf begin februari bieden we thuisladers aan tegen kostprijs. Interesse? Geef hier je gegevens door, dan houden we je op de hoogte! Tegelijkertijd zijn we onze app verder aan het ontwikkelen en loopt de Slim laden-pilot door. De pilot van Slim laden is momenteel alleen geschikt voor Tesla-rijders. Rijd je in een Tesla en ben je benieuwd hoe je jouw batterij slim kunt inzetten om bij te dragen aan de balans op het energienet? Geef je dan hier op voor onze pilot. We zijn hard aan het werk om in 2018 onze technologie achter Slim laden ook mogelijk te maken voor andere automerken dan alleen Tesla, zodat iedereen die elektrisch rijdt met Vandebron kan bijdragen aan de balans op het energienet.

Elektrisch rijden met van Vandebron op een rij

Laadpas: Met de laadpas van Vandebron heb je voor €3,50 (incl. BTW) per maand toegang tot alle openbare laadpunten in Nederland. Ben je thuis ook klant van Vandebron? Dan betaal je slechts €1,50 per maand. 

Thuislader: Wil je ook thuis je auto kunnen laden? Vanaf februari kan dat! Dan bieden we thuisladers aan tegen kostprijs. Wil je op de hoogte worden gehouden? Geef hier je gegevens door, dan nemen wij contact met je op zodra je de thuisladers kunt bestellen.

App: In onze app zie je in één oogopslag welke laadpalen in je buurt beschikbaar zijn. Per beschikbare laadpaal zie je direct de verschillende laadtarieven. Daarnaast is de app gekoppeld aan Parkmobile. Zo kun je in één handeling betalen voor laden en parkeren.

Slim laden: Met Slim laden kun je door middel van innovatieve blockchain technologie bijdragen aan het balanceren van het elektriciteitsnet, waardoor gas- en kolencentrales op termijn niet meer nodig zijn. Door slim te laden kun je zelfs geld verdienen: gemiddeld zo’n €250 per jaar voor een leaserijder. Je levert niet in op gebruiksgemak, want je geeft zelf je laadvoorkeuren aan, zodat je nooit onverwacht met een lege batterij komt te staan. Meedoen? Download de app en meld je aan voor Slim laden!

Overheid, autofabrikanten, Vandebron en .. jij!

Zoals met elke innovatie, gaat deze pas vliegen wanneer ook consumenten in beweging komen. De overheid, autofabrikanten en dienstverleners tezamen zijn immers niet genoeg om onze snelwegen te vullen met elektrisch aangedreven vehikels. Daarvoor hebben we jou nodig! Op dit moment zijn er ongeveer 120.000 elektrische auto’s in Nederland. Naar verwachting zullen hier zo’n 40.000 elektrische auto’s bijkomen in 2018. Misschien wel een van jou.. Laat je het ons weten? Vandebron voorziet je graag van goeie energie, thuis en onderweg!

Geschreven door Fardau van der Galiën

Fardau is Head of Electric Mobility bij Vandebron en weet alles over Elektrisch Rijden.

Deel dit artikel
Tags
Slim ladenElektrisch rijden