Binnenkort print je je eigen inboedel

Nu ga je nog naar een woonboulevard. Maar binnenkort komt die nieuwe stoel die je zo graag wil gewoon uit de printer.

Je kent het misschien wel: je wil graag een stoel hebben. De vorm zit helemaal in je hoofd, maar je kunt nergens vinden wat je wil. Laten we wel wezen, met de huidige techniek van 3D-printen moet er toch een oplossing voor te vinden zijn? En het liefst ook nog duurzaam. Sinds 2011 kreeg DUS Architecten het idee om extra groot 3D te printen en een jaar later begonnen ze met de ontwikkeling van een 3D-geprint grachtenpand. En het mooie is: het materiaal is voor 80 procent biologisch afbreekbaar. Je begrijpt misschien wel: daar moest Vandebron even langsgaan.

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

De Urban Cabin naast het hoofdkantoor van DUS

‘Laten we zelf een grachtenpand 3D-printen!’

In 2011 kregen ze het idee en begonnen ze met het project. Nu zes jaar later is het een goedlopend bedrijf, waar ze dit jaar nog beginnen met het printen van een grachtenpand van 700 m2. Aan het begin stond 3D-printen nog in de kinderschoenen. DUS is advies gaan vragen aan Ultimaker, marktleider op het gebied van open source 3D-printers. De Nederlandse printerfabrikant wilde ze wel ondersteuning bieden, maar de uitvoering mocht DUS zelf doen. En daar begon het onderzoek naar alle juiste condities die nodig zijn voor het printen van een grachtenpand.

In 2012 kwam de eerste printer, in 2015 de tweede. Waar ze tot nu toe vooral mee hebben getest, is printen met biologisch afbreekbaar materiaal. De geprinte elementen worden opgebouwd uit lijntjes gesmolten bioplastic, die met een printkop bovenop elkaar worden gelegd. Maar dat materiaal moest aan het begin van het project nog ontwikkeld worden.

De printer maakt een testmuur

Op zoek naar het juiste, biologisch afbreekbaar materiaal

Het begon met het testen van verschillende materialen. Van PLA (materiaal op basis van hernieuwbare plantaardige grondstoffen, zoals maïszetmeel of suikerriet), tot houtvezels en beton. Daar is eindeloos mee getest. Laag voor laag, met verschillende componenten door elkaar. Maar bij het bouwen van een huis heb je materiaal nodig dat past bij het weer. Zeker in Nederland!

Daarom is het bureau in samenwerking met het Duits chemiebedrijf Henkel verder gaan testen met lijnzaadolie. Nu hebben ze de perfecte combinatie gevonden van plantaardige  lijnzaadolie (80 procent) en vezels (20 procent). Dat is meer bestand tegen de weersomstandigheden, is sterk en, wel zo belangrijk: komt goed uit de printer. Doordat je met een hoge resolutie kunt printen, kun je vormen creëren die voorheen onmogelijk waren in de bouw. En dat is niet onopgemerkt gebleven: zelfs Barack Obama is bij zijn bezoek aan Nederland een kijkje komen nemen.

Barack Obama, Eberhard van der Laan en Mark Rutte bekijken de maquette van het 3D Print Canal House

Maar, hoe groot is die printer dan?

Vrij hoog. Zeven meter, om precies te zijn. Het is een zeecontainer op zijn kleinste kant. Het hoogste dat ze tot nu toe in een keer hebben geprint is 4,2 meter. Op dit moment worden stappen gezet om nieuwe printers te integreren met robotarmen. Het gebruik van robotarmen levert niet alleen meer bewegingsvrijheid, maar biedt ook de mogelijkheid om meerdere robotarmen te clusteren. Daardoor zou je makkelijk additieve en subtractieve productietechnieken kunnen combineren: de ene robotarm bouwt een vorm op, terwijl de ander tegelijkertijd specifieke details freest.

Je huis bouwen wordt in de toekomst een duurzaam proces

Doordat je zelf je eigen producten print, zijn hoge transportkosten niet meer nodig. Tel daarbij op dat je recyclebare bio-materialen gebruikt. Het resultaat? Veel minder CO2-uitstoot! Los van het basismateriaal, experimenteert DUS met het recyclen van afvalproducten tot printbaar materiaal. Denk aan hout, petflessen en ander plastic. Wat misschien nog wel het allertofste is: je kunt bijna alles maken wat je wil en het is in een zucht klaar. Zo kun je ook mallen laten maken, waarin beton gegoten wordt. Je krijgt dan bijvoorbeeld een trap in een vorm die je nooit zou kunnen maken met het gieten in een niet-geprinte mal. Er is totale vormvrijheid omdat je het op alle manieren kunt printen. En wil je je huis weer helemaal anders inrichten? Dan kun je alles versnipperen en opnieuw iets anders printen.

Een oplossing voor de snelle bevolkingsgroei

Er is een snelle bouwtechniek nodig om de groei van de wereldbevolking bij te houden. Steeds meer mensen gaan in steden wonen. 3D-printen zou wel eens die methode kunnen zijn, om goede huisvesting te bieden aan iedereen op de planeet.

Geschreven door Jacqueline de Vent Escalante

Jacqueline de Vent Escalante, voormalig copywriter bij Vandebron

Deel dit artikel