6 juni 2019

Kende je deze Amsterdamse subsidies al?

Er zijn in de gemeente Amsterdam een heleboel subsidies aan te vragen voor duurzame en groene projecten. Kende je ze al?

Misschien kun jij een van deze subsidies wel hartstikke goed gebruiken, maar wist je niet van het bestaan ervan. Dat zou toch zonde zijn! Daarom zetten we alle aan te vragen subsidies voor je op een rij.

> Aanschaf elektrische bestelauto voor gebruik in Amsterdam

Ondernemers binnen de gemeente Amsterdam of een aangrenzende gemeente kunnen aanvullende subsidie aanvragen voor de aanschaf van een nieuwe elektrische bestelauto.

> Aanschaf elektrische taxi's voor gebruik in Amsterdam

Taxiondernemingen kunnen subsidie aanvragen voor de aanschaf van elektrische taxi's.

> Amsterdam aardgasvrij

Je kunt eenmalig subsidie aanvragen voor het verbouwen van je (huur)woning, ander vastgoed bij kleinschalige transformatie naar woningen of maatschappelijk vastgoed tot Nul Op de Meter (NOM) of aardgasvrij.

> Amsterdamse Impuls Schoolpleinen primair onderwijs

Schoolbesturen kunnen subsidie aanvragen voor het (her-)inrichten van zowel openbare als besloten schoolpleinen.

> Bomen

Grondeigenaren of andere gerechtigden van gronden, zoals Verenigingen van Eigenaren en huurders, kunnen subsidie aanvragen voor het planten van bomen.

> Dak voor de stad

Als eigenaar van vastgoed in Amsterdam kun je eenmalig subsidie aanvragen als je je dak of andere geschikte locatie voor minstens 15 jaar beschikbaar stelt aan een collectief zonproject. 

> Elektrische voertuigen voor bedrijven

Als ondernemer kunt u subsidie aanvragen voor de aanschaf van een elektrisch bedrijfsvoertuig. Dat kan een elektrische auto, bestelauto, vrachtauto of bus zijn. Voor elektrische taxi's is er een aparte subsidie.

> Energielening voor investeringen in energiebesparing en duurzame energie

Amsterdam biedt huurders en eigenaren van woningen, kleine verhuurders en VvE's in Amsterdam de energielening aan. Deze lening is bedoeld voor investeringen in energiebesparing en duurzame energie zoals dubbel glas, zonnepanelen en isolatie van vloer & dak. De lening heeft een aantrekkelijke lage rente.

> Energieneutrale woningen

Je kunt subsidie aanvragen voor het bouwen van energieneutrale woningen (basiskwaliteit woningbouw). Dat zijn woningen die geen energietoevoer van buitenaf nodig hebben.

> Groen in de buurt

Particulieren en organisaties kunnen subsidie aanvragen voor het verbeteren, leuker maken of toevoegen van het groen in hun buurt. 

> Groene daken en gevels

Particulieren en organisaties kunnen subsidie aanvragen voor het aanleggen van groene daken en gevels.

> Lening Duurzaamheidsfonds

Heb je een duurzaam project en lukt het niet om dit volledig te financieren? Als bedrijf, maatschappelijke instelling, energiecoöperatie, VvE of bewonersgroep kun je gebruik maken van een voordelige lening (1,5 tot 2% rente) van het Duurzaamheidsfonds van de gemeente Amsterdam.

> Ondersteuning Amsterdamse zoncoöperaties

Coöperaties kunnen in 2018 subsidie aanvragen voor het begeleiden en ontwikkelen van collectieve zonprojecten en voor het professionaliseren van de organisatie van collectieve zonprojecten.

> Projectvoorbereiding voor duurzame initiatieven

Zowel particulieren als organisaties kunnen eenmalig een subsidie aanvragen voor de voorbereiding van een duurzaam initiatief dat past binnen de Agenda Duurzaam Amsterdam.

> Stadslandbouw en voedselinitiatieven

Particulieren en organisaties kunnen subsidie aanvragen voor innovatieve activiteiten om de voedselketen duurzamer te maken. Activiteiten voor alternatieve manieren van productie, verwerking en distributie van voedsel of nieuwe vormen van stadslandbouw.

> Stimuleren van duurzaam meerjarenonderhoud vastgoed met een culturele bestemming

Als eigenaar of als huurder van cultureel vastgoed kunt u subsidie aanvragen voor het duurzaam uitvoeren van het meerjarig onderhoud van vastgoed.

> Stimulering schoon vervoer

Heb je een brom- of snorfiets uit 2010 of ouder, waarmee je niet meer de milieuzone in mag? En heb je een Stadspas met groene stip? Dan kun je mogelijk subsidie aanvragen voor de aanschaf van een fiets, e-bike, e-scooter of OV-chipkaart.

> Zon op maatschappelijk vastgoed

Organisaties met een publieke functie kunnen eenmalig subsidie aanvragen om een zonnestroominstallatie aan te schaffen en op maatschappelijk vastgoed te plaatsen.

Geschreven door Claire van de Graaff

Claire is voormalig copywriter en eindredacteur bij Vandebron en houdt naast van schrijven enorm van koken. En eten.

Deel dit artikel
Tags
KennisbankGroenDoen