‘共有経済の電力プラットフォーム!エネルギー業界の: Airbnb Vandebron’

Het Japanse magazine Social Design News schreef over Vandebron - in het Japans. Gelukkig vonden we iemand die het voor ons wilde vertalen: 'De Airbnb van de energiewereld: Vandebron'

Social Design News, uit Tokyo, Japan, schreef over Vandebron in het Japans, in het artikel ’共有経済の電力プラットフォーム!エネルギー業界のAirbnb Vandebron’. Omdat ons Japans niet zo goed is, lazen we het artikel via een online vertaalfunctie, maar Anne Aarssen studeert Japanologie, en vertaalde voor ons het gehele artikel in volwaardig Nederlands. Heel tof!

Het artikel is hieronder te lezen. Anne, bedankt!

Een elektronisch platform voor de deeleconomie! De Airbnb van de energiewereld, Vandebron

Deze service zal vast over de hele wereld een succes worden.

“Vandebron” uit Nederland is een peer-to-peer-platform waar je duurzame energie van boeren kunt kopen. Men kan kiezen uit windenergie, biomassa, waterenergie en zonne-energie. Uiteraard is het mogelijk om bij elk van deze methoden een betrouwbare levering van elektriciteit te krijgen, zonder haperingen.

Op deze manier (plaatje) staan de boeren die elektriciteit kunnen leveren naast elkaar [op de site]. U kunt hier de lengte van het contract,  de voorwaarden voor de begroting,  de huidige staat van elektriciteitsgebruik en de prijs bekijken.

De opbrengst van Vandebron werkt via een systeem waarbij het bedrijf van elke klant per maand een vaste vergoeding van € 5  (ongeveer ¥ 700) ontvangt. Als je het met onze huidige situatie vergelijkt, is dat ongeveer evenveel als de basisprijs voor elektriciteit. De verspreiding van dit model is iets om in de gaten te houden.

De totale liberalisatie van de elektriciteitshandel in Japan gaat in vanaf april 2016. Bedrijven staan, gericht op de start over twee jaar, in de rij om toe te treden tot deze markt, en bieden een beeld van een periode van stevige concurrentie.

De kans is groot dat kleine regionale bedrijven en boeren zoals die bij Vandebron staan geregistreerd, tot de favorieten zullen behoren.

En het zou nog idealer zijn als er een stelsel tot stand komt waarbij het mogelijk is om zelf geproduceerde elektriciteit zelf te gebruiken, en wat er over is in de regio te kunnen verkopen of verspreiden.

Als iemand die uit Fukushima komt, verlang ik naar de snelle komst van een op duurzame elektriciteit gebaseerde samenleving, die goed is voor de aarde en haar mensen. Ik kijk erg uit naar hoe het model van gedeelde elektriciteit zich vanaf nu zal verspreiden.

Geschreven door Jaap Grolleman

Jaap is voormalig copywriter bij Vandebron en verhuisde voor de liefde naar Shanghai.

Deel dit artikel
Tags
Goeie energie