12 juni 2017

GroenDoen: Duurzaam de wereld rondzeilen

Sailors for Sustainability Ivar en Floris zeilen de wereld rond op zoek naar duurzame oplossingen. 'Een heleboel oplossingen voor duurzaamheidsproblemen bestaan al, die zijn ergens op de wereld allang in de praktijk gebracht'.

Vandebron maakt in samenwerking met OneWorld een 10-delige minidocu 'GroenDoen' over duurzame individuen en initiatieven. Stuk voor stuk mensen, die op een leuke, inspirerende en makkelijke manier iets goed doen voor de wereld en zo veel impact maken. Wij zoeken hun op en laten in deze serie zien dat iedereen het verschil kan maken. Laat je inspireren!

Ivar en Floris zijn nu al meer dan een jaar op weg en in dit blog houden we je op de hoogte van alle duurzame oplossingen die zij op hun reis tegenkomen. 

Oplossingen voor duurzaamheidsproblemen

Ivar en Floris zeilen de wereld rond op zoek naar duurzame oplossingen. 'Een heleboel oplossingen voor duurzaamheidsproblemen bestaan al, die zijn ergens op de wereld allang in de praktijk gebracht'. Hun zeilboot Lucipara 2 is voorzien van handige snufjes om zelf elektriciteit op te wekken en van zout water, zoet water te maken. In deze aflevering vertellen ze over hun drijfveren, wat ze verwachten van hun reis en wat ze hopen te zien en te leren.

Op 13 juni 2017 zijn Floris en Ivar alweer een jaar onderweg. Op dit moment verblijven ze in Italië. Vanuit Nederland zijn ze eerst naar het Noorden gevaren. ‘We wisten dat de Scandinavische landen op veel gebieden vooruitlopen als het gaat om duurzaamheidsoplossingen. Daarom wilden we daar onze reis beginnen’, vertelt Ivar. ‘Via het Verenigd Koninkrijk zeilden we vervolgens naar Spanje en Portugal. Sinds begin dit jaar zeilen we op de Middellandse Zee.’

Duurzame initiatieven van Denemarken tot Schotland

Ze zijn vooral op zoek naar lokale voorbeelden, die gemakkelijk na te doen zijn. In het Deense Samsø hebben de eilandbewoners bijvoorbeeld zelf hun eigen duurzame energierevolutie georganiseerd. In het Engelse Totnes delen bewoners hun moestuinen, verduurzamen zij huizen en stimuleren zij de lokale economie. In het Schotse Findhorn staat een heus ecodorp. De gemeenschap woont in ecohuizen en deelt spullen. Al deze initiatieven worden gefilmd en gedeeld door Floris en Ivar.

Oversteek naar Zuid-Amerika

Inmiddels hebben ze zo’n twintig duurzame oplossingen verzameld. En wanneer ze weer terug in Nederland zijn? Dat duurt nog jaren! Dit jaar willen ze duurzame oplossingen ontdekken in verschillende landen aan de Middellandse Zee. Begin 2018 staat de oversteek naar Zuid-Amerika gepland. Daarna gaan ze via de Stille Oceaan Down Under naar Nieuw Zeeland en Australië, om vervolgens verder te gaan richting Azië.

We blijven Ivar en Floris volgen en houden jullie op de hoogte van hun ontdekkingen. Wie weet geven zij jou binnenkort duurzame oplossingen die je thuis kunt toepassen! Kijk voor meer informatie op www.sailorsforsustainability.nl.

Geschreven door Wijnand Beijer

Wijnand was content creator bij Vandebron en werkt tegenwoordig als freelance fotograaf en cameraman.

Deel dit artikel
Tags
InspiratiebronnenSailorsGroenDoen