21 juni 2019

Shocking: 1 op de 5 Nederlanders gelooft niet dat groene stroom bestaat

Bestaat groene stroom wel?

“Een op de vijf Nederlanders gelooft niet dat groene stroom bestaat”. Wow. Daar schrokken we van, toen we vanmorgen een nieuwsbericht met deze kop lazen op Nu.nl. Want als dat waar zou zijn, waar zijn we met Vandebron dan precies mee bezig?

Het bericht is gebaseerd op nieuw onderzoek van Klimaatstichting HIER, dat een aantal interessante inzichten opleverde. Zo wil een derde (32%) van de respondenten met groene stroom het liefst Nederlandse groene stroom. 8% kiest zelfs bewust voor stroom van een specifiek project in Nederland. Dat vinden wij heel goed nieuws: alleen met een keuze voor groene stroom van eigen bodem draag je namelijk bij aan de groei van duurzame energie in ons land.

Maar het onderzoek toont ook aan dat er nog altijd sprake is van veel onwetendheid over groene stroom. Zo gelooft dus 20% dat het überhaupt niet bestaat! En weet een op de vier niet wat het uitmaakt waar stroom vandaan komt. Een derde maakt het niet uit of het uit het buitenland of Nederland komt, als het maar groen is.

En daar wringt de schoen. Groene stroom uit het buitenland is in veruit de meeste gevallen namelijk slechts op papier groen. Veel Nederlandse energieaanbieders kopen voor een paar euro groene stroomcertificaten uit het buitenland, waarmee ze hun grijze stroom als groen mogen verkopen. Als je dit als klant afneemt, ontstaat er nul stimulans voor meer duurzame opwek in ons eigen land.

Het maakt dus wel degelijk uit waar jouw stroom vandaan komt. En ja, écht groene stroom bestaat zeker! Als je voor goeie energie van Vandebron kiest, weet je zeker dat die in Nederland is opgewekt met windmolens, zonnepanelen of biomassa.

Geschreven door Claire van de Graaff

Claire is voormalig copywriter en eindredacteur bij Vandebron en houdt naast van schrijven enorm van koken. En eten.

Deel dit artikel
Tags
ActueelGoeie energieKlimaat